Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-30@00:51:50 GMT

تریلی‌سازی مینیاتوری

تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۹۱۰۶۶۷

تریلی‌سازی مینیاتوری

عشق به ماشین و اسلحه در دوران کودکی وجه اشتراک تمام پسربچه‌هاست و همین علاقه ذاتی موجب شده تا عده زیادی از مردان تا آخر عمر غرق رؤیاهای کودکی خود باقی بمانند و بسیاری از این عشق ماشین‌ها را می‌توانیم هر روز در معابر شهر محل زندگی‌مان ببینیم.

راه ابراز علاقه تعداد قابل‌توجهی از این افراد به ماشین همان شیوه سنتی یعنی هزینه‌های گزاف برای ظاهر یا تقویت موتور ماشین است مثلاً جوانانی که چند برابر قیمت یک خودرو معمولی، هزینه لاستیک و کمک‌فنر بادی و بوق‌های خاص و خلاصه تزئین ماشین می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما تعداد معدودی هم از این گروه عشق ماشین هستند که رؤیاپردازی‌های خاص خودشان را دارند و ماه‌ها و سال‌ها وقت صرف می‌کنند تا مثلاً یک وسیله موتوری به نام خودرو بسازند که بسیاری از آن‌ها را در گوشه و کنار کشور و حتی جهان دیده‌ایم.

یکی از همین افراد، جوان مشهدی ساکن بولوار شهید آوینی یا همان گلشهر سابق است که پس از دو سال تلاش توانسته ماکت خودرو مورد علاقه دوران کودکی و حال خود یعنی تریلی را بسازد.

ساخت ماکت از ۱۰ سالگی

مصطفی کاربخش که حالا ۲۵سال دارد، می‌گوید: از دوران کودکی به دلیل اینکه پدرم تعمیرکار خودروهای سنگین بود عاشق تریلی‌ها بودم و از زمانی که توانستم ابزار به دست بگیرم و چیزی را خم کنم اشکالی شبیه خودرو می‌ساختم.

۱۰ ساله بودم که با چوب نخستین ماکت تریلی را ساختم و تقریباً پس از آن بخش قابل‌توجهی از اوقات فراغت من صرف برش چوب و ساخت ماکت تریلی شد و پیش از ۱۵سالگی یک سازنده حرفه‌ای تریلی‌های چوبی شدم اما همیشه به دنبال ساخت یک ماکت بزرگ‌تر و دارای موتور بودم که بتوانم سوار شوم.

او می‌افزاید: علاقه‌مندی زیاد به کارهای فنی دلیل انتخاب رشته در صنایع چوب شد و مدرک دیپلم را در رشته صنایع چوبی گرفتم. اما مطالعات آزادم در حوزه خودرو و ایده‌های نوین بود و همیشه به فکر ابداع و نوآوری بودم.

اجرای رؤیای کودکی

مصطفی ادامه می‌دهد: دو سال پیش تصمیم گرفتم برخلاف ماکت‌های چوبی دوران کودکی این بار ماکتی بزرگ‌تر با قدرت حرکت بسازم برهمین اساس یکی از جدیدترین مدل‌های کشنده تریلی (۷۵۰ولوو) را انتخاب کردم و از آنجایی که این خودرو وارد ایران نشده یا حداقل امکان دیدن آن در مشهد را نداشتم تصاویری از آن را پیدا و کارم را شروع کردم.

او بدون کوچک‌ترین گلایه‌ای از نداشته‌هایش اظهار می‌کند: منبع درآمد خانواده ما، خودرو نیسان پدرم است و من هم با کار در مشاغل مختلف از قبیل بنایی، صافکاری و نقاشی ضمن تأمین هزینه ساخت این ماکت، برخی ریزه‌کاری‌های حرفه صافکاری و نقاشی را یاد گرفتم.

ابزار من خلاصه می‌شود به چند انبر، پیچ‌گوشتی، چکش و یک گیره ولی آن‌قدر انگیزه داشتم که بتوانم با همین وسایل ابتدایی چیزهایی را که می‌خواهم بسازم. نزدیک به دو سال به هر طریق بود با فروش گوشی تلفن‌همراه و کار کردن حدود ۳۰میلیون تومان هزینه ساخت این خودرو کوچک را فراهم کردم هرچند تزئینات داخل کابین هنوز باقی مانده است. می‌خواهم با کمترین هزینه آن را بسازم و برای اینکه هزینه چند میلیونی رنگ‌آمیزی ندهم پمپ رنگ اجاره کردم و در خانه رنگ زدم. موتور محرکه آن هم انجین موتورسیکلت است.

ایده‌های جهانی

او درباره ایده‌های دیگر خود می‌گوید: اگر مورد حمایت قرار بگیرم می‌توانم تحولات بزرگی در صنعت خودروسازی ایجاد کنم ایده‌هایی دارم که در حال حاضر در کشورهای پیشرو هم روی این ایده‌ها کار می‌شود.

آنچه مسلم است سوخت‌های فسیلی به ضرر بشریت است و منابع آن دائمی نیست برهمین اساس در سال‌های اخیر شاهد رونق بیشتر تولید خودروهای برقی هستیم و ایده جایگزینی انرژی‌های غیرفسیلی همه جای دنیا مطرح شده است.

مصطفی ادامه می‌دهد: به نظر من در آینده نه چندان دور انرژی مغناطیسی جایگزین انرژی‌های دیگر خواهد شد و این در حالی است که من ایده ساخت یک منبع تولید انرژی با استفاده از مغناطیس را دارم و اگر امکانات کافی در اختیارم قرار بگیرد می‌توانم آن را عملی کنم.

او می‌گوید می‌تواند کابین ویژه‌ای برای تریلی طراحی کند که مورد توجه خودروسازهای بزرگ دنیا قرار بگیرد یا حتی از ایده‌هایی سخن می‌گوید که شبیه مطرح کردن ایده پرواز بشر در قرن‌های گذشته است اما جای یک چیز خالی است... .

حاشیه‌های مهم‌تر از متن

اینکه یک جوان باانگیزه در یکی از محلات به اصطلاح پایین شهر با اتکا به توانمندی خود توانسته ایده خود را عملی کند خودش به اندازه کافی جذاب است اما وقتی بدانید خانه آن‌ها یک بنای قدیمی کوچک است و جایی برای تبدیل کردن به کارگاه ندارد بیشتر باور پیدا می‌کنید به اینکه خواستن توانستن است.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: ایده دوران کودکی ایده ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۱۰۶۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هزینه مسکن ملی پرند متری ۱۰ میلیون تومان

به گفت مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید پرند ۴۰۰۰ واحد نهضت ملی مسکن این شهر تا تابستان امسال تحویل متقاضیان می‌شود که هزینه این واحدها با مشاعات حدود ۱۰ میلیون تومان در هر متر مربع بوده است.

به گزارش ایسنا، آرش صیادی امروز در جریان بازدید خبرنگاران از پروژه‌های نهضت ملی مسکن شهر جدید پرند اظهار کرد: در طرح نهضت ملی مسکن، سهم شهر جدید پرند ۳۳ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی است که در مراحل مختلف ساخت قرار دارند. تعداد ۳۰۰۰ واحد مربوط به طرح اقدام ملی بوده که سال ۱۴۰۰ آغاز شده بود. از خرداد ۱۴۰۱ نیز پروژه نهضت ملی مسکن شروع شد.

وی افزود: بخشی از واحدهای مسکونی در پرند آماده واگذاری است اما به دلیل عدم تکمیل زیرساخت‌ها از جمله آب و فاضلاب امکان واگذاری آن وجود ندارد. در حال حاضر ۴۰۰۰ واحد برای واگذاری منتظر تامین تاسیسات بوده که تا تابستان امسال به بهره‌برداری می‌رسد. تعداد ١٧٠٠ واحد از آن مربوط به نهضت ملی مسکن است.

مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید پرند با اشاره به ثبت نام ۲۲۰ هزار متقاضی نهضت ملی مسکن  در پرند گفت: از این تعداد بیش از ۸۰ هزار نفر واوجد شرایط بودند. پس از طی دو نوبت الحاق زمین هم‌اکنون ۳۳ هزار و ۵۰۰ واحد در حال ساخت است و برای ساخت حدود ۴٠ هزار واحد زمین کم داریم. یعنی زمینی معادل ١٣٠٠ هکتار باید تامین شود. البته شهرک اعتمادیه با ظرفیت ١١ هزار واحد در حال ساخت است اما در نهایت برای ساخت حدود ۴٠ هزار واحد زمین کم داریم.

عنوان

به گفته صیادی، آورده متقاضیانی که واحدهای آنها تا تابستان آماده می‌شود حدود ۷۰۰ میلیون تومان بوده که هزینه ساخت واحدها با مشاعات آنها تقریبا ۱۰ میلیون تومان در هر متر مربع برآورد می‌شود.

مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید پرند در توضیح هزینه ساخت واحدها گفت: تلاش وزارت راه و شهرسازی و مجموعه دولت این بوده تا قیمت نهضت ملی مسکن را مدیریت کند و تقریبا یکسان باشد. اما واقعیت این است که تورم با قیمت‌ها همخوانی ندارد. وزارت راه و شهرسازی قیمت زمین را از مسکن حذف کرده تا هزینه ساخت کاهش یابد. البته با توجه به اینکه قراردادها مشمول تعدیل می‌شود  از متقاضیان نهضت ملی مسکن می‌خواهیم به‌موقع نسبت به تامین آورده خود اقدام کنند.

وی اعلام کرد: هم‌اکنون ۸۰۰ واحد برای هنرمندان و خبرنگاران معرفی شده که وزارت ارشاد در حال ساخت و در مرحله بتن‌ریزی قرار دارد.

مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید پرند درباره واحدهای خالی این شهر گفت: سال گذشته ۱۳ هزار واحد مسکونی خالی شناسایی و هم‌اکنون ۱۰ هزار واحد به سازمان امور مالیاتی برای اخذ مالیات معرفی شده است؛ البته احتمال وجود ۳۰۰۰ واحد خالی از سکنه دیگر در این شهر جدید وجود دارد.

صیادی با بیان اینکه خرید و فروش امتیاز نهضت ملی مسکن غیر قانونی است، بیان کرد: امتیاز هیچ هویت حقوقی ندارد و امکان دارد افراد دارنده امتیاز از آن حذف شوند. بنابراین مردم بدانند این قرارداد بسیار پرریسک است و امکان دارد تمام سرمایه خود را از دست بدهند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • (ویدئو) یک ایرانی این خودروری یک و نیم میلیون دلاری را نابود کرد!
  • هزینه مسکن ملی پرند متری ۱۰ میلیون تومان
  • چپ‌کردن عجیب ماشین چینی توی کوچه! (فیلم)
  • حمله خفت‌گیرهای خشن به مهاجم استقلالی | عکس
  • کیس رایانه مینیاتوری + فیلم
  • نمایندگی تعمیر لباسشویی در سراسر تهران و کرج
  • حمایت مجلس ؛ به مردم زمین رایگان بدهید | زمین اگر برای خود مردم باشد ماشین و طلای خودشان را می‌فروشند تا زمین‌شان را بسازند
  • مردم ماشین و طلا بفروشند، خانه بسازند
  • تصادف وحشتناک در هند؛ پرت شدن تریلی به سمت دره (فیلم)
  • کلاهبرداری از طریق جعل اسناد خودرو در نظرآباد